Porada k oboru 29-51-E/02 Potravinářské práce

Porada se uskutečnila v Národním ústavu pro vzdělávání dne 18. září 2019. Podle názoru účastníků porady je nejvíc třeba zrevidovat témata písemné zkoušky, protože v současnosti jsou příliš náročná pro žáky oboru kategorie E.

Porady se zúčastnili zástupci sedmi škol: SPŠ, OŠ a ZŠ Nové Město nad Metují, SOU Uherský Brod, OU Vyšehrad Praha 2, OU a PŠ Hlučín, SŠ živnostenská Sokolov, OU a PŠ Mohelnice, OU Chroustovice.

Za NÚV byli přítomni: gestor Nové závěrečné zkoušky Hana Hušáková, garantka oboru Jana Nováčková, editorka jednotného zadání Renata Pyrochtová a administrátorka tvorby JZZZ Dana Kočková.

Závěry porady:

Ústní zkouška

Přítomní se shodli na tom, že témata pro ústní zkoušku v podstatě vyhovují. Je však potřeba ještě provést revizi z hlediska jejich aktuálnosti a dále vyjmout z nabídky témata „cukrovinkářská“ a přidat témata „pekařská“.

Praktická zkouška

Podle účastníků by měla témata praktické zkoušky i nadále sestávat ze dvou výrobků. Nově ale budou témata sestavena tak, aby obsahovala jeden výrobek náročnější a druhý méně náročný. Délka zkoušky zůstává 1 den a 7 hod.

Písemná zkouška

Zástupci škol se shodli, že písemná zkouška je ve srovnání s jinými obory kategorie E velmi náročná. Je tedy potřeba provést následující změny:

  • Test: místo čtyř variant odpovědi bude obsahovat jen tři varianty a je třeba odstranit náročné formulace.
  • Technologie: budou odstraněny úkoly ze „strojů“, je třeba zvolit jednodušší formulace, kratší otázky a jednoduché odpovědi.
  • Přepočet surovin: bude upraveno bodování (5 b.) a počet výpočtů v úkolu (5).
  • Odborná terminologie: je třeba zjednodušit a přebodovat úkoly (2 b.).
  • Suroviny a výživa: aktualizovat a zvolit jednodušší formulace.

Přesto, že je písemná zkouška v oboru Potravinářské práce považována za příliš náročnou, přešla jedna ze škol na elektronickou formu zkoušky a je s ní velmi spokojena. Mgr. Terezie Petrovičová, která je zástupkyní ředitele SŠ živnostenské v Sokolově, na poradě vylíčila, jak byli napřed kantoři proti elektronické zkoušce, pak ji otestovali, začala se jim líbit, a tak ji používají naostro v deseti oborech včetně Potravinářských prací. „Zaznamenali jsme, že žáci přikládají zkoušce na počítači větší význam a zcela nečekaně se jejich úspěšnost při písemce zvýšila o 12 procentních bodů,“ upřesnila zástupkyně Petrovičová.

Jestliže budou práce na revizi banky úkolů ukončeny do konce roku, může být banka zpřístupněna k testování v lednu 2020.

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání | © 2019 Všechna práva vyhrazena
Textová verze | Mapa stránek | Prohlášení o přístupnosti

Evropská unie logoEvropské strukturální fondy logoMinisterstvo školství, mládeže a tělovýchovy logo

Informace o cookies

Když kliknete na „Přijmout všechny soubory cookie“, poskytnete tím souhlas k jejich ukládání na vašem zařízení, což pomáhá s navigací na stránce, s analýzou využití dat a s našimi marketingovými snahami. Váš souhlas můžete kdykoliv odvolat v Nastavení cookies. Další informace naleznete v sekci Informace o zpracování údajů na webu.

Nastavení cookies


Používáme následující soubory cookies

Při návštěvě jakékoli webové stránky je pravděpodobné, že stránka získá nebo uloží informace na vašem prohlížeči, a to většinou ve formě souborů cookie. Můžou to být informace týkající se vás, vašich preferencí a zařízení, které používáte. Většinou to slouží k vylepšování stránky, aby fungovala podle vašich očekávání. Informace vás zpravidla neidentifikují jako jednotlivce, ale celkově mohou pomoci přizpůsobovat prostředí vašim potřebám. Respektujeme vaše právo na soukromí, a proto se můžete rozhodnout, že některé soubory cookie nebudete akceptovat. Když kliknete na různé tituly, dozvíte se více a budete moci nastavení změnit. Nezapomínejte ale na to, že zablokováním některých souborů cookie můžete ovlivnit, jak stránka funguje a jaké služby jsou vám nabízeny.

Tyto cookies jsou nezbytné k tomu, aby Webové stránky fungovaly, takže není možné je vypnout. Většinou jsou nastavené jako odezva na akci, kterou na Webových stránkách sami provedete, jako je např. bezpečnostní nastavení, přihlašování, vyplňování formulářů. Prohlížeč můžete nastavit tak, aby blokoval soubory cookies nebo o nich posílal upozornění. Mějte na paměti, že některé stránky bez těchto souborů nebudou fungovat. Tyto soubory cookies neukládají žádné informace přiřaditelné ke konkrétní osobě. Tyto cookies můžeme nastavovat my nebo poskytovatelé třetí strany, jejichž služby na stránkách používáme. Tyto soubory cookies neukládají žádné informace přiřaditelné ke konkrétní osobě.
Tyto cookies slouží ke zlepšení fungování Webových stránek. Umožňují nám rozpoznat a zjistit počet návštěvníků a sledovat, jak návštěvníci používají Webové stránky. Pomáhají nám zlepšovat způsob, jakým Webové stránky fungují, například tak, že umožňují uživatelům snadno najít to, co hledají. Tyto cookies neshromažďují informace, které by dokázaly identifikovat Vaši osobu. Pomocí těchto nástrojů analyzujeme a pravidelně zlepšujeme funkcionalitu našich Webových stránek. Získané statistiky můžeme použít ke zlepšení uživatelského komfortu a abychom učinili Vaši návštěvu Webových stránek zajímavější pro Vás jako uživatele.