V roce 2019 proběhl už osmý ročník soutěže o nejlepší samostatné odborné práce (SOP), které připravují absolventi učebních oborů. Soutěž uspořádal Národní ústav pro vzdělávání společně s Hospodářskou komorou ČR

Samostatné odborné práce připravovali žáci celkem patnácti oborů či zaměření. Do soutěže bylo letos přihlášeno 70 prací, z nichž komise složená ze zástupců Hospodářské komory ČR a NÚV vybrala 28 nejlepších. Témata SOP jsou žákům zadávána na začátku 2. pololetí třetího ročníku. Svou práci pak žáci obhajují při praktické zkoušce. Učni mohou svůj postup konzultovat s učiteli, jinak však pracují samostatně - měli by prokázat, že jsou připraveni prakticky využít dovednosti a znalosti získané při studiu. „Nejde jenom o odbornou úroveň a dodržení všech pravidel stanovených pro přípravu SOP. Žáci by měli také ukázat, zda umí najít podstatné informace k tématu a zda je dokáží samostatně použít. V soutěži se hodnotí také kreativita, s níž je téma zpracováno,“ říká gestorka nové závěrečné zkoušky v Národním ústavu pro vzdělávání Hana Hušáková. Do soutěže byly ve školním roce 2018/2019 přihlášeny práce z devíti oborů či zaměření: Kadeřník, Kuchař – číšník v zaměřeních Kuchař, Číšník, Kuchař-číšník pro pohostinství, Cukrář, Krejčí, Operátor skladování, Umělecký kovář a zámečník, pasíř a Umělecký keramik. Nejvíc samostatných odborných prací se zúčastnilo v oborech Cukrář (20 prací), Kuchař-číšník (16) a Kadeřník (10).

V oboru Krejčí byla samostatná odborná práce tentokrát zařazena poprvé. Jde o málo početný obor, v němž letos ukončilo studium pouze 40 absolventů. Do soutěže SOP byly přihlášeny dvě práce a obě si zasloužily ocenění. Na první místo komise zařadila práci žákyně Střední školy gastronomie a služeb v Liberci s názvem Technická dokumentace pro zhotovení dámského nepodšitého saka. Autorka o ní píše: „Tato práce v sobě zahrnuje všechny odborné předměty z oboru Krejčí, a tudíž mě vedla ke komplexnímu uvažování nad tématem. Posloužila pro zopakování učiva z celé doby studia a je i přípravou pro budoucí povolání.“ Pro celkově vysokou úroveň zvolila porota tuto práci jako nejlepší ze všech SOP v soutěži.

Zajímavá je také motivace, s níž žáci k přípravě své SOP přistupují. Např. v zaměření Číšník získal druhé místo žák Střední školy živnostenské Sokolov, který si vylosoval téma Kdo žije zdravě, vyhrává… „Jelikož nejsem zrovna vyznavačem zdravého životního stylu a řadím se spíše do druhu masožravců, nebylo toto téma pro mě rozhodně správnou volbou. Ale při hlubším zkoumání jsem narazil na Paleo životní styl, který mě velice zaujal. Proč bychom se nemohli stravovat stejně jako pravěcí lidé… a nedokázali se obejít bez umělých dochucovadel a zemědělských produktů? Kromě toho se mohu stravovat jako doteď, jen si musím mé oblíbené pokrmy jinak připravit a upravit,“ přiznává čerstvý absolvent.

V oboru Umělecký kovář a zámečník, pasíř byly díky vyrovnané úrovni zařazeny na první místo hned dvě práce. Obě mají uměleckou hodnotu, jedna je však zaměřena na praktické použití, druhá na ozdobu. Žák Akademie – VOŠ, Gymnázia a SOŠUP Světlá nad Sázavou vytvořil koš na oheň. „Již od útlého dětství mě fascinovala práce, při které se mi zatajil dech. To mě motivovalo k tomu, abych se pokusil vyrobit něco podobného…Do práce jsem se pustil s velkým elánem a musím přiznat, že jsem nečekal, s kolika úskalími se budu muset potýkat.“ Naopak žák ze SPŠ stavební Pardubice měl jiný přístup a udělal sošku draka: „Rozhodl jsem se vytvořit objekt zcela zbytečný … objekt čistě vizuální.“ Draka si vybral, protože „drak jsou pro mě čtyři živly, bez kterých se kovář neobejde. Drak je pro mě tedy jakési silové zvíře kovářství jako takového.“

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání | © 2019 Všechna práva vyhrazena
Textová verze | Mapa stránek | Prohlášení o přístupnosti

Evropská unie logoEvropské strukturální fondy logoMinisterstvo školství, mládeže a tělovýchovy logo

Informace o cookies

Když kliknete na „Přijmout všechny soubory cookie“, poskytnete tím souhlas k jejich ukládání na vašem zařízení, což pomáhá s navigací na stránce, s analýzou využití dat a s našimi marketingovými snahami. Váš souhlas můžete kdykoliv odvolat v Nastavení cookies. Další informace naleznete v sekci Informace o zpracování údajů na webu.

Nastavení cookies


Používáme následující soubory cookies

Při návštěvě jakékoli webové stránky je pravděpodobné, že stránka získá nebo uloží informace na vašem prohlížeči, a to většinou ve formě souborů cookie. Můžou to být informace týkající se vás, vašich preferencí a zařízení, které používáte. Většinou to slouží k vylepšování stránky, aby fungovala podle vašich očekávání. Informace vás zpravidla neidentifikují jako jednotlivce, ale celkově mohou pomoci přizpůsobovat prostředí vašim potřebám. Respektujeme vaše právo na soukromí, a proto se můžete rozhodnout, že některé soubory cookie nebudete akceptovat. Když kliknete na různé tituly, dozvíte se více a budete moci nastavení změnit. Nezapomínejte ale na to, že zablokováním některých souborů cookie můžete ovlivnit, jak stránka funguje a jaké služby jsou vám nabízeny.

Tyto cookies jsou nezbytné k tomu, aby Webové stránky fungovaly, takže není možné je vypnout. Většinou jsou nastavené jako odezva na akci, kterou na Webových stránkách sami provedete, jako je např. bezpečnostní nastavení, přihlašování, vyplňování formulářů. Prohlížeč můžete nastavit tak, aby blokoval soubory cookies nebo o nich posílal upozornění. Mějte na paměti, že některé stránky bez těchto souborů nebudou fungovat. Tyto soubory cookies neukládají žádné informace přiřaditelné ke konkrétní osobě. Tyto cookies můžeme nastavovat my nebo poskytovatelé třetí strany, jejichž služby na stránkách používáme. Tyto soubory cookies neukládají žádné informace přiřaditelné ke konkrétní osobě.
Tyto cookies slouží ke zlepšení fungování Webových stránek. Umožňují nám rozpoznat a zjistit počet návštěvníků a sledovat, jak návštěvníci používají Webové stránky. Pomáhají nám zlepšovat způsob, jakým Webové stránky fungují, například tak, že umožňují uživatelům snadno najít to, co hledají. Tyto cookies neshromažďují informace, které by dokázaly identifikovat Vaši osobu. Pomocí těchto nástrojů analyzujeme a pravidelně zlepšujeme funkcionalitu našich Webových stránek. Získané statistiky můžeme použít ke zlepšení uživatelského komfortu a abychom učinili Vaši návštěvu Webových stránek zajímavější pro Vás jako uživatele.